Privatizare – 200 de mii în loc de 15 milioane

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

CENTRUL PENTRU COMBATEREA CORUPŢIEI ŞI CRIMELOR ECONOMICE

SERVICIUL DE INFORMAŢII ŞI SECURITATE

PROCURATURA GENERALĂ A REPUBLICII MOLDOVA

I N T E R P E L A R E

În conformitate cu legea privind Programul de stat de privatizare pentru anii 1995-1996, Societatea pe Acţiuni CIMENT a fost inclusă în lista obiectivelor supuse privatizării: 40% contra bonurilor patrimoniale, iar 60% scoase la concurs investiţional, contra mijloacelor financiare, la preţurile existente pe piaţa mondială. Timp de doi ani acţiunile statului în această întreprindere nu au fost vândute, iar SA CIMENT a ajuns în stare de insolvabilitate. La concursul de privatizare a întreprinderii au participat compania autohtonă ENERCOM SRL şi compania franceză FINARGE 26, firmă asociată LAFARGE. Ofertele celor două companii au fost:

1) ENERCOM – 15 milioane dolari SUA şi

2) FINARGE 26 – 10 milioane dolari SUA.

În septembrie 1998, Departamentul Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat, condus de directorul Vladimir Filat, a semnat Contractul de vânzare-cumpărare la preţul de numai 200 000 de dolari SUA. Astfel, preţul de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni către FINARGE 26 a fost diminuat esenţial, de circa 45 de ori, întrucât valoarea reală a pachetului vândut constituia 15 milioane dolari SUA, la cursul oficial al dolarului de 6 lei, la data semnării contractului.

Modul de privatizare, prin respingerea ofertei de 15 milioane de dolari SUA a companiei autohtone ENERCOM SRL, precum şi preţul de vânzare-cumpărare diminuat considerabil la 200 000 de dolari SUA, denotă un şir de grave încălcări comise în procesul de privatizare şi o posibilă cointeresare materială personală a conducerii Departamentului Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat.

În februarie 2000, în scopul efectuării lucrărilor de minerit, compania franceză a procurat de la organele administraţiei publice locale din raionul Rezina un teren cu suprafaţa de 188,5 hectare, la preţul total de 5,7 milioane de lei, în situaţia în care, conform mecanismului de calcul stabilit prin Legea privind preţul normativ şi modul de vânzare-cumpărare a pământului, preţul respectivului teren constituia 113,5 milioane de lei, adică de 20 de ori mai mult decât s-a plătit în realitate.

Cer instituţiilor interpelate să verifice legalitatea şi corectitudinea celor două tranzacţii de vânzare-cumpărare, să stabilească gradul de responsabilitate a conducerii Departamentului Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat şi a conducerii raionului Rezina în cazul acestor tranzacţii, indicând venitul ratat la bugetul de stat şi cel al raionului Rezina.

Vlad CUBREACOV

5 răspunsuri la Privatizare – 200 de mii în loc de 15 milioane

  1. […] la Tighina, dar presedinte la Bucuresti, pe numele lui de trista amintire Emil Constantinescu. De pe treptele privatizarii, tanarul Vlad(imir) Filat a urcat pe culmile politicii moldovenesti pana in ziua de azi. Insa, pana […]

  2. […] la Tighina, dar presedinte la Bucuresti, pe numele lui de trista amintire Emil Constantinescu. De pe treptele privatizarii, tanarul Vlad(imir) Filat a urcat pe culmile politicii moldovenesti pana in ziua de azi. Insa, pana […]

  3. […] la Tighina, dar presedinte la Bucuresti, pe numele lui de trista amintire Emil Constantinescu. De pe treptele privatizarii, tanarul Vlad(imir) Filat a urcat pe culmile politicii moldovenesti pana in ziua de azi. Insa, pana […]

  4. Shawn spune:

    Just desire to say your article is as astounding. The clarity in your post is just spectacular
    and that i can assume you’re a professional in this subject. Fine along with your permission allow me to take hold of your feed to stay updated with drawing close post. Thank you 1,000,000 and please carry on the rewarding work.

  5. […] la Tighina, dar presedinte la Bucuresti, pe numele lui de trista amintire Emil Constantinescu. De pe treptele privatizarii, tanarul Vlad(imir) Filat a urcat pe culmile politicii moldovenesti pana in ziua de azi. Insa, pana […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s