UCRAINA, MAMA ”LIMBII MOLDOVENEȘTI” ȘI ÎNCHIZĂTOAREA DE ȘCOLI ROMÂNEȘTI

Dacă în localitățile cu populație românească nu ar fi fost închisă niciuna dintre școlile cu predare în limba română, astăzi ar fi trebuit să avem în Ucraina un număr de 282 de școli românești.

În Ucraina există însă în prezent (anul 2015) doar 77 de şcoli cu predare în limba română, numărul acestora scăzând semnificativ faţă de situaţia din perioada sovietică postbelică.

În timpul ocupației URSS, de după 1944 și până în 1991, în Ucraina au funcţionat 114 şcoli cu predare în limba română, în nordul Maramureșului, nordul Bucovinei, ținutul Herța, nordul Basarabiei și sudul Basarabiei.

Totodată, din cele 168 de şcoli cu predare în limba română organizate de soviete între 1924 și 1940 în spaţiul dintre Nistru şi Don (Ucraina dinaintea anexiunilor teritoriale sovietice din 1940 și 1945), în prezent nu mai funcţionează nici măcar una, toate fiind închise și înlocuite cu școli cu predarea în limba ucraineană.

În total, în ultimii 91 de ani (1924-2015), Ucraina a lichidat 205 școli românești. Ceea ce reprezintă un ritm mediu de 2,25 școli închise pe an.

Cu un asemenea ritm, tot mai accelerat în ultimele două decenii, dacă nu se vor lua măsuri adecvate de stopare, Ucraina va lichida complet școlile cu predare în limba română în următorii 34 de ani și 2 luni.

În aceste condiții ne putem aștepta ca în anul 2049 să fie închisă ultima școală românească din Ucraina.

* * *

La 31 mai 2016, contrar voinței elevilor, părinților, învățătorilor și profesorilor români, administrația din Ucraina a mai lichidat 3 școli românești (în localitățile nord-basarabene Bălcăuți, Nesvoia și Stălinești din raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți). Astfel, numărul școlilor românești din Ucraina s-a redus la 74, iar numărul școlilor românești închise și înlocuite cu școli ucrainene s-a ridicat la 208 (două sute opt!).

Românii reprezintă circa jumătate de milion de locuitori și constituie majoritatea populației în patru raioane din Ucraina: Herţa (94%), Hliboca sau Adâncata (67%), Noua suliță (64%) şi Reni (51%). Ei sunt a doua minoritate etnică din Ucraina, după cea rusă.

Ucraina promovează o politică de dezbinare artificială a românilor în români și moldoveni

În afară de Transnistria, ocupată militar de Federația Rusă, așa-zisa ”limbă moldovenească” este predată astăzi doar în Ucraina, singurul stat din lume care insistă asupra aberației sovietice despre existența unei ”limbi moldovenești” distincte de limba română.

Avem obligația de a denunța aceste politici și practici asimilaționiste antiromânești ale Kievului, care sfidează și încalcă grav prevederile documentelor europene în materie de minorități naționale și limbi regionale sau minoritare.

Moldovska mova de haholi

Haholii moldovenizatori

Raspuns Kiev limba zisa moldoveneasca

4 răspunsuri la UCRAINA, MAMA ”LIMBII MOLDOVENEȘTI” ȘI ÎNCHIZĂTOAREA DE ȘCOLI ROMÂNEȘTI

 1. MAICA NOASTRĂ SFÂNTA ROMÂNIE spune:

  ***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
  Este O MINCIUNĂ RUSEASCĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
  Este O MINCIUNĂ RUSEASCĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
  Este O MINCIUNĂ RUSEASCĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

  *** Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi
  ROMÂNIA,
  urmaşa Daciei străbune
  şi a ROMEI Împăratului Nostru TRAIAN!***

  ***Destinul nostru,al ROMÂNILOR basarabeni,
  este unul singur:
  ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***

  RUSIFICAȚILOR(”moldovenizaților”)cărora le sunt ca sare în ochi
  SFINTELE NUME STRĂMOȘEȘTI:
  ROMÂNIA,ROMÂN,ROMÂNESC,ROMÂNEȘTE,
  NOI,ROMÂNII basarabeni le spunem: NU NE MAI PUTEȚI PROSTI cu ”STATALITATEA” voastră MINCINOASĂ și NERUȘINATĂ !

 2. cuciureanu spune:

  O precizare: românii constituie majoritatea şi în raionul Noua Suliţă din regiunea Cernăuţi (vezi – https://ro.wikipedia.org/wiki/Raionul_Noua_Suli%C8%9B%C4%83)

 3. Vasile Mihai spune:

  Situatia este mai grava decat pare la prima vedere! Atitudinea ostila a Ucrainei (ca stat, dar nu numai) este arhicunoscuta deja si nu sunt semne ca ea s-ar schimba oarecum in bine. MAE roman, politicienii romani si organizatiile neguvernamentale ar trebui sa ia urgent atitudine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s