Biografie

Vlad Cubreacov s-a născut la 24 septembrie 1965 în comuna Crihana Veche, Cahul, în familia Emiliei (născută Tătaru) și a lui Constantin Cubreacov.

A absolvit, în 1982, școala internat din orașul Cahul (actualul Liceu ”Ioan Vodă”), iar în 1989 – Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova.

A lucrat în calitate de cercetător științific la Muzeul Republican de Literatură „Dimitrie Cantemir” (1988-1991), apoi de şef al Departamentului Culte din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor (1991-1994).

Între 1994 şi 2009 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Este autor al Amendamentului Cubreacov la articolul 48. Familia din Constituția a Republicii Moldova: ”(2) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, pe egalitatea lor în drepturi şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, adoptat în 1994 în această formă.

Între 1 ianuarie 1996 și mai 2009 a fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Comisia Cultură, Ştiinţă şi Învăţământ, Comisia Juridică şi Drepturi ale Omului şi Subcomisia pentru Minorităţi).

Ca deputat, i-a fost ridicată de mai multe ori imunitatea parlamentară în 8 dosare penale de natură politică deschise de guvernarea comunistă de la Chișinău (2001-2009), toate dosarele fiind ulterior clasate.

Între august 2009 și februarie 2012 a fost editorialist la săptămânalul FLUX din Chişinău.

A activat ca Expert IA în cadrul Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe al României (2016).

Este preşedinte  al Asociaţiei „Răsăritul Românesc” din Republica Moldova pentru sprijinirea diasporei (din 1999) şi al Institutului pentru Dezvoltare Regională şi Administrativă Durabilă (IDRAD).

A condus, ca președinte,  Fundaţia pentru Democraţie Creştină (2000-2010) și Frăţia Ortodoxă Română din Republica Moldova (2002-2012).

Este membru al Uniunii Jurnaliştilor (UJM) şi al Asociaţiei Naţionale a Jurnaliştilor (ANJ) din Republica Moldova.

Este cetățean al României și al Republicii Moldova.

Căsătorit, are doi copii.

Militant pentru recunoaşterea Mitropoliei Basarabiei

Din anul 1992 a fost consilier cu misiuni speciale al Mitropoliei Basarabiei. A reprezentat Mitropolia Basarabiei, pe parcursul mai multor ani, în justiţia naţională, iar din 1997 la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fiind asistat de avocatul americano-britanic John Warwick Montgomery. La 13 decembrie 2001 a înregistrat la CEDO primul câştig de cauză într-un dosar provenind din Republica Moldova (cauza 45.701/1999, Mitropolia Basarabiei și alții contra Moldovei).

Între 1998 şi 2002 a fost membru în Adunarea Naţională Bisericească a Patriarhiei Române. A făcut parte din delegația Patriarhiei Române la două runde de negocieri cu Patriarhia Moscovei  (ianuarie 1999, Chișinău, Republica Moldova, și  noiembrie 2007, mănăstirea Troyan, Bulgaria).

Este autor al mai multor studii si articole despre Mitropolia Basarabiei, despre proprietățile bisericești spoliate de regimul sovietic, despre misionarii români în Japonia secolului XIX (vizită de cercetare pe teren în ianuarie 2012), despre drepturile românilor din Basarabia, Transnistria și Bucovina, statele balcanice (daco-români, istro-români, megleno-români și macedo-români).

A editat publicaţia ortodoxă „Alfa şi Omega” cu suplimentele „Misionarul”, „AMFOR”, „Biserica şi Şcoala”, „Studentul” şi „Dunărea creştină”.

Militant pentru drepturile românilor de peste hotare

Ca membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Vlad Cubreacov a intervenit cu declaraţii scrise, interpelări adresate Comitetului de Miniştri al APCE, luări de cuvânt şi proiecte de Rezoluţii în favoarea românilor din Serbia, a istroromânilor din Croaţia, a aromânilor din statele balcanice, precum şi a românilor din Ucraina sau Republica Moldova (Transnistria).

A internaționalizat chestiunea minorității etnice române din Serbia de răsărit (Văile Timocului, Dunării și Moravei), ca autor și inițiator al proiectului de Rezoluție cu privire la drepturile acestei minorități, soldat cu adoptarea documentului.

În calitate de președinte al Asociației ”Răsăritul Românesc”, a încheiat acorduri de parteneriat cu asociații ale românilor din Serbia, Ucraina, Rusia, Letonia și Lituania.

Distincții:

Crucea Patriarhiei Române pentru mireni (1992)

Crucea Patriarhiei Române pentru mireni (1995)

Distincţia de vrednicie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (1998)

Crucea Frăţiei Sfântului Mormânt din Federaţia Rusă (2007)

Ordinul „Sfântul Gheorghe” al Mitropoliei Basarabiei (2008)

Cetățean de onoare al comunei natale Crihana Veche, Cahul (2014)

Medalia Sfântul Apostol Andrei – Protectorul României, acordată de Patriarhia Română (2014)

Medalia de onoare a orașului Savenay, departamentul Loara Atlantică, Țara Loarei, Franța (2015)

Premiul de excelență acordat de Institutul Cultural Român (2017)

30 de răspunsuri la Biografie

 1. Felicitarile noastre ! Ne bucuram mult sa aflam de romani dinamici, dotati, activi si de succes in planul vietii social/politice si mai ales militind pt. unitatea/apropierea romanilor de pretutindeni!

  Cum tema legii romanilor de pretutindeni este una care arde p.tmine, m-am grabitt sa va scriu fara sa fi citit cine sunteti.

  Acum ca stiu, sper mai mult ca veti gasi persoanele potrivite, inclusiv jurnalisti, care sa se ocupe de aceste teme..sa le aprofundam si scoatem la lumina dezbaterii publice..

  Multa putere de munca ca sa faceti fata la atit de numeroase si importante sarcini cum se vede ca aveti,

  Rodica Perciali
  http://www.romanianculture.us

 2. POPA MIHAIL spune:

  ma bucur sa va *revad*.
  poate gasim o alta modalitate de a coresponda.
  sarutari de maina doamnei.
  cu bucurie, vechiul colaborator de la ALFA SI OMEGA

 3. parizianul spune:

  Craciun Fericit , Dle Cubreacov!!!!!multa sanatate bucurii si tot binele din lume!!!!

 4. Napocel spune:

  Sincere felicitări

 5. Neamul Mare al Europei spune:

  Salut drag Roman!

  Imi salta inima sa vad oameni de o asemenea inaltime, multi in Romania, putini in Moldova de Vest… dar toti la fel de romani.

  Traiasca scumpul nostru Neam Maret !

 6. Sorin-George spune:

  Stimate domnule Cubreacov,

  Ma numesc Sorin-George Ciobanu,sunt din Romania- judetul Prahova-, am 27 de ani si ma bucur ca am intalnit pe cineva din Basarabia care iubeste Romania.

  V-as ruga, daca doriti si le aveti, sa-mi trimiteti pe adresa mea de e-mail (sorinrus1982@yahoo.com) acatistul Sfantului Ierarh Tihon din Zadonsk si al Sfantului Serafim de Viriţa. In Romania nu exista aceste acatiste si nici pe internet nu le-am gasit. Nu stiu pe unde sa le mai caut. Eu am foarte multa evlavie la acesti sfinti- ei sunt o parte dintre sfintii carora le cer ajutorul zilnic- si imi doresc tare mult acatistele lor in limba română.
  De asemenea, daca doriti, imi puteti trimite si adresa manastirii Capriana ?
  Va rog sa ma iertati ca v-am deranjat cu aceste solicitari ale mele.

  In alta ordine de idei, regret ca Biserica Ortodoxa Romana si cea Rusa nu se inteleg in privinta Republicii Moldova. Eu unul ii iubesc si pe sfintii rusi si ma rog ca si ei -alaturi de ceilalti sfinti- sa se roage lui Dumnezeu pentru gasirea unei rezolvari juste a acestei chestiuni si pentru buna înţelegere a celor doua parti.

  Cu deosebit respect,
  Sorin George Ciobanu

 7. Alex Boboc-Cojocaru spune:

  Bună seara!
  V-ar interesa să participaţi cu un articol la elaborarea numărului din decembrie 2010 al revistei ”Rost” dedicat românilor din afara graniţelor?
  Cu stimă,
  Alexandru Boboc-Cojocaru

 8. teo spune:

  Domnule Alexandru Boboc Cojocaru ! Sunt roman din afara granitelor basarabene. Daca considerati ca va pot fi de folos cu ceva,va pot ajuta cu umilele mele puteri si cunostinte la realizarea revistei . Cu stima !

 9. Domnule Alex Boboc-Cojocaru, v-aş fi recunoscător dacă aţi preciza cui anume îi este adresată întrebarea dumneavoastră.
  Doamne ajută!

 10. VLAD, FRATE… MULTI SUNT CHEMATI… PUTINI SUNT ALESI… LUPTA CONTINUA… Cu Respect, Badea Vasile din Basarabia Tradata Sfasiata si Rastignita!!!

 11. Alex Boboc-Cojocaru spune:

  Stimate domnule Vlad Cubreacov, întrebarea era pentru dumneavoastră. Am aşteptat răspunsul pe mail, neverificând blogul dvs. în acest timp. Solicitarea rămâne valabilă. Pe 13-14 noiembrie voi participa la Chişinău la o dezbatere prilejuită de lucrările simpozionului „Românii din afara graniţelor” organizat de fundaţia „Astra”. În cadrul simpozionului voi susţine o prezentare despre activitatea părintelui Boian Alexandrovici. Ştiu despre implicarea dvs. în problema drepturilor românilor timoceni şi am inserat-o în cadrul comunicării. Dacă v-ar face plăcere şi aveţi timp ne-am putea vedea cu acest prilej.
  Cu stimă,
  Alex Boboc-Cojocaru

 12. Alex Boboc-Cojocaru spune:

  Domnule Teo,

  vă mulţumesc pentru interesul arătat dar mi-ar fi de un real folos să ştiu mai multe despre dvs. şi preocupările dvs. În aşteptarea răspunsului dvs. vă trimit mail-ul meu: alex78iasi@yahoo.com
  Cu stima,
  Alex Boboc-Cojocaru

 13. teo spune:

  Acum cand s-a semnat tratatul privind granita dintre Romania si Republica Moldova,care este parerea dumneavoastra,domnule Cubriacov?

 14. sacareanu neculai spune:

  salutare la toti romanii

 15. Ventaniuc Cezar spune:

  Vă admir pentru activitatea dumneavoastră. Am avut ocazia să vizitez Biserica din Mălainiţa şi să-l cunosc pe părintele Boian. M-a impresionat dârzenia lui în afirmarea românismului ameninţat de sârbizare. E o luptă grea, dar având oameni de talia dumneavoastră, care sa-l sprijine, cu siguranţă va reuşi. Vă doresc mult succes în ceea ce faceţi, domnule Cubreacov. Sunt român de naţionalitate ucraineană, născut în Romania, dar gândesc şi simt româneşte.
  Cu deosebită consideraţie, Cezar Ventaniuc.

 16. Maria Balica spune:

  Buna ziua, Domnul Cubreacov!
  Cele mai sincere urari de sanatate, voie buna si optimism – in pragul sfintelor sarbatori de iarna!
  V-am cunoscut pe cind eram „acasa” la Chisinau, va apreciez mult ca personalitate publica si tot ce intreprindeti pentru a ne marca nivelul spiritual/intelectual pe plan national/international.

 17. […] analiza de Vlad Cubreacov – Consilier al Mitropoliei Basarabiei Related postsHistoricus: De ce ne trebuie BasarabiaViorel Patrichi: Alianţa a trecut Rubiconul […]

 18. stefan spune:

  Domnule Cubreacov, urmăresc de ceva vreme eforturile dumneavoastră de identificare a documentelor care atestă dreptul de proprietate al Mitropoliei Basarabiei asupra unor proprietăţi care i-au aparţinut în perioada interbelică. Recent, am găsit in arhiva de la Chisinau o seamă de documente de proprietate care atestă pe deplin acest lucru. În dorinta de a avea o colaborare pe acest subiect, vă pot oferi- fără nici un fel de pretenţie financiară – aceste documente, mai ales că sunt un român care doreste ca biserica stramoseasca sa revina in drepturile sale firesti.

 19. Domnule Ştefan, v-am trimis un mesaj pe căsuţa dumneavoastră electronică.

 20. gabriela spune:

  faceti cea mai mare prostie sa ii dati mailul lui sorin george ciobanu, eu ma chinui de ani de zile sa scap de nemernicul asta care ma hartuie, si cu asta se ocupa: e un bolnav psihic din lipanesti, a incercat sa desparta un vecin, de sotia lui,. desi femeia aceea e foarte in virsta fata de el, chiar a umblat cu strimbe la sotul ei.
  eu am 39 de ani, am fost colegi la un curs de operare calculator si am dat id ul lui sorin ciobanu, de atunci a facut peste 35 id uri ,si imi zice sa fiu amanta lui sau iubita lui.
  omul asta trebuie inchis, se foloseste de biserica pentru a-si duce la capat razbunarile
  este foarte bolnav

 21. Corneliu Leu spune:

  Rog trimiteti urgent adresa de e-mail ca sa primiti noi documente depre Episcopul Grigorie Leu a carui comemorare e la 1 martie

 22. toader iulian spune:

  Felicitari pentru pagina, domnule Vlad Cubreacov.
  Sa va ajute Dumnezeu si sa aveti putere neobosita.
  Iulian Toader,
  Caracal, Olt

 23. Mihai spune:

  ……pe tanti Lenuta Besleaga am cunoscut-o cind eram copil .De cite ori mergeam din Satulung unde locuiam, catre biserica veche de la primaria veche ,unde preot paroh era popa Leuca,dumineca de dumineca, intram cu mama pe la tanti Lenuta care o servea pe mama cu o cafea iar pe noi copiii cu prajiturele sau cozonac .Era o femeie nespus de buna ,mereu ardeam de nerabdare ca ,mama sa intre si pe la tanti Lenuta .Casa ei exista .Intre timp s-a vindut ,familiei Posedaru locuind acum fiica sa .Casa se afla la podu Median chiar linga familia Median .Bratosinii au casa la 200 …250 de metri de casa lui tanti Lenuta Casa exista si se afla nu departe de biserica Veche.Mama mea a venit impreuna cu parintii si fratii in timpul razboiului si a locuit in apropiere in chirie la familie Coltofeanu (comerciant mare… nenea Ghita Coltofeanu).Familia mamei era saraca,saraca Oamenii din jur i-au ajutat, si asa au supravietuit si s-au ridicat .Tanti Lenuta statea la o aruncatura de bat Dumnezeu s-o odihneasca,,,,,a fost o femeie cu sufle mare .Tinjesc dupa copilarie ,cit de frumoasa a fost ,,,,,,,,,,,,erau vremuri grele,,,, dupa slujba de la biserica tanti Lenuta ne punea mereu si cite ceva in traista

 24. Miha spune:

  Sunte-ti un tradator, De ce ati parasit PPCD? Nu m-am asteptat ca si dumneata o sa intorci spatele.

 25. viorel spune:

  Bună ziua, dle Vlad Cubreacov. Mă numesc, Viorel Pavlenco și sunt o persoană cu dizabilități fizice-locomotorii, cu probleme de coloană, a aparatului digestiv, fără bucuria simțului pe mai mult de jumătate din corp, dar cu inimă, care încă mai bate, crede și speră într-o minune.
  Deși tot mai îndepărtată, din cauza prostiei omenești și a împrejurărilor potrivnice create de fratele meu și soția lui, care fără teamă m-au călcat în picioare, au trecut și peste Dumnezeu, izgonindu-mă ca pe un câine afară în plină iarnă. Din păcate, am ajuns să fiu pe drumuri și paralizat într-un cărucior cu rotile, mă port de colo-colo de la o cunoștință la alta, înrăutățindu-mi sănătatea, nu am un colț stabil de trai pentru ca să pot să-mi găsesc și ceva de muncă, ocupație și să trăiesc liniștit zilele ce îmi mai sunt date.
  Probabil de la un frate vitreg ținut în șapte frâie, nici nu se putea să mă aștept la altceva.
  Știu că nu am niciun drept să vă răpesc din timp, cu apelul meu la simțământul Dumneavoastră omenesc de bine, care nu v-a părăsit, cum s-a întâmplat cu rudele mele foarte apropiate. Că aveau binele în mâini, iar dânșii nu au dorit să-l facă pentru mine aflat în mare dificultate, deși mi-au făgăduit tot sprijinul. Dacă ați putea să-mi da-ți o mână de ajutor să pot ieși din acest impas, iar vinovații să-și îndrepte greșelile comise cu sânge rău. Pentru evitarea sau eliminarea oricăror forme de discriminare a persoanelor cu dizabilități.
  Vă mulțumesc cu toată inima.
  Adresa mea de e-mail: vio_zeus@yahoo.com

 26. XXN spune:

  mai sunteți membru PPCD?

 27. Vlad Cubreacov spune:

  Nu, nu mai sunt de când mi-a devenit clar că a fost deturnat singurul partid din care am făcut vreodată parte. Sunt fără de partid.

 28. Nagy spune:

  Mai Vlad , esti un nazist si extremist!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s